8 Aralık 2011 Perşembe

Baskın Kişilik Yapısı



Özellikleri: En belirgin özellikler; zorlu işlerle uğraşmak ve her pahasına olursa olsun sonuca odaklanmaktır. İş ortamında ciddi, mesafeli ve profesyonel bir tavır sergiler.

Olumlu Yönler: Kendine güvenme, rekabetçilik, hedeflerine ulaşmak için tüm engelleri aşmaya hazır olma,kararlılık,işe diğer insanlardan daha fazla yoğunlaşmak, iş odaklılık. Net bir görev tanımı ve net hedeflerde, inisiyatif ve sorumluluk almak.

Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler: Bir işte hızlı sonuç alma isteği sabırsızlığa yol açtığından, diğer insanlardan çok şey talep edebilir. Görev tanımı ve hedeflerinin net olmadığı şirketlerde, bilinçsiz inisiyatif kullandığında gereksiz kargaşa nedeni olabilir. İnsan unsurunu unutarak işe ağırlık verir.

Öneriler: 
- Eyleme geçmeden önce düşünmeye zaman ayırıp, konuyu ve sorunu enine boyuna irdeleyerek, seçeneklerin her birinin sonuçlarını değerlendirip hareket etmelidir.

-İnsanların sözlerini bitirmelerini beklemelidir. Karşıdakini anlamadan konuşmaya balıklama dalmamalıdır. Tavsiyemiz, DAK (Dinle- Anla-Konuş) yöntemini uygulamasıdır.

-Kendi fikirlerini doğru bulsa da,insanların görüşlerini almayı alışkanlık haline getirmelidir. Karar süreçlerinde daha çok insanın olmasına dikkat etmelidir. (Not:İlginç olan, bu kişilik yapısındaki insanların öne sürdükleri fikirler,gerçekten doğrudur. Yanlış olan, bu kişilerin doğru fikirlerini yanlış bir tarzda öne sürmeleri ve insanlara zorla kabul ettirmeye çalışmalarıdır. İnsanlar, bir doğru kendilerine zorla kabul ettirilmeye çalışıldığında tepki vereceklerdir.)

-Sosyal çevre ve iş çevresindeki insanlarla daha içten ilişkiler kurmaya çalışmalıdır. Yaptırımcı bir ilişki tarzı, hem bu kişilik yapısındaki insanlarda, hem de çevresindeki insanlarda gerginlik yaratır. Hiç kimse rahat olamaz. İnsanların kendileri olmadıkları ortamlarda çıkacak sonuçlar genelde istenen sonuçlar olmayacaktır.

-Hız ve sonuç odaklı olmak, her zaman istenen sonucu getirmez. Hızın yanında, yapılan işin kalitesi de önemlidir.

-Yönetim becerilerini ve insan ilişkilerini geliştirmelidir.

Baskın Kişilik Yapısına Uygun Kariyer Yolları

Girişimcilik, şirket-organizasyon-projelerin sıfırdan kurularak ortaya çıkarılacağı işler, araştırma ve hızla karar verme yeteneği gerektiren işler,projelerle yöneticilik, satış ve pazarlama işleri, danışmanlıklar, büyük organizasyonların yönetimi, üretim işletmelerinde yöneticilik, teknoloji geliştirmeye yönelik işler. 

Kaynak: İş Görüşmesi Aş Görüşmesi Kitabı Sayfa:36-37 Yazar: Mehmet Öner

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

 

Başka Bir Anne Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos