8 Aralık 2011 Perşembe

İnsan Odaklı Kişilik Yapısı



Özellikleri: Zorlu işleri başaran biri olarak tanınmaktan, üzerinde yoğunlaştığı işlerin sonuçlarını almaktan ve çevresindeki insanlar tarafından taktir edilmekten ve beğenilmekten mutlu olurlar. Her ortamda popüler olmayı ve niteliklerinin insanlar tarafından bilinmesini tercih ederler.

Olumlu Yönler: Kendilerine güvenirler, rekabeti severler. Olayları kontrol etmek ve yönlendirmek için güçlü bir istek duyduklarından,
yetki kullanabilecekleri işlerde daha verimli çalışabilirler. Yeni sorumluluklar üstlenmeye ve farklı projelerde yer almaya isteklidirler. İnsan ilişkilerinde samimiyetten yana olduğu için çalıştığı ortamda sosyal ilişkiler kurabilecekleri kişileri bulmakta zorluk çekmezler.

Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler: Bazı zamanlarda ayrıntılar karşısında sabırsız davranabilirler. Olasılıkları değerlendirmek yerine, içgüdülerine dayanarak hızlı karar vermeyi tercih edebilirler.

Öneriler: 

-Bir işi planlarken daha dikkatli ve sabırlı olmalıdır. Bir plan yaparken tüm seçenekleri iyi değerlendirme sabrını göstermeli, içgüdüsel kararlar yerine verilere dayalı kararlar almaya dikkat etmelidir.

-Zaman yönetimi konusunda zayıflıkları olabilir. Öncelikleri iyi belirlemeye ve her adıma gerekli zamanı ayırmaya dikkat etmelidir.

-Gerçekçi sonuçlar elde etmek için, içgüdüsel değil, analitik davranmalıdır. (Not: Bu tarz kişilik yapısının en önemli özelliği; sağ beyin baskın bir kişilik olmasıdır. Planlamalar, detaylar, analizler yapmak bu kişilik yapısının canını sıkar. Bu kişiler, olaylara bütünsel yaklaşır. Bir sorunla karşılaştığında, olayı bütünsel bakış açısıyla değerlendirir. "Böyle bir sorunla geçen yıl da karşılamış ve sorunu şöyle çözmüştük." gibi kestirme bir yolu tercih etmek isterler. Ancak benzer sorunların nedenleri aynı nedenler olmayabilir.)

-Olayları değerlendirirken heyecana kapılıp soğukkanlılığını kaybedebilir. Bu heyecan tarafsız davranmasını engelleyebilir. Böyle durumlarda tavrını belirlerken; çevredeki insanların yeteneklerini göz önünde bulundurmalıdır.

İnsan Odaklı Kişilik Yapısına Uygun Kariyer Yolları:
İnsanlarla iletişim halinde olunan pozisyonlar, bu kişilik yapısı için en uygun işlerdir: Satış ve pazarlama, halkla ilişkiler, medya, eğitim, insan kaynakları ve danışmanlık. 


Kaynak: İş Görüşmesi Aş Görüşmesi Kitabı sayfa 38-39 Yazar: Mehmet Öner

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

 

Başka Bir Anne Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos