11 Aralık 2011 Pazar

Destekleyici Kişilik Yapısı



Özellikleri: İçinde bulundukları grup tarafından sevilmekten ve güven duydukları bir ortam içinde çalışmaktan hoşnut olurlar. Bir projede harekete geçmeden önce, projeyi güvenebilecekleri sağlam bir sistem üzerine oturtma eğilimindedirler.

Olumlu Yönler: Genelde, herkes için ortak , kabul edilebilir çözümler bulmak için çaba gösterirler. Sözleriyle davranışları arasında bir tutarlılık vardır. Bunun için başkaları tarafından güvenilir biriolarak değerlendirilirler. İnsanlarla rahat iletişim kurarlar. Bunun yanında iyi bir dinleyici ve takım oyuncudur.

Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler: Başkalarının onlardan ne beklediğini ve hangi işleri  yapmaları gerektiğini net olarak bilmeleri gerekir. Böylece kendilerini daha rahat hissederler. İş ortamındaki kabullenme ve taktir, destekleyici kişilik yapısına sahip kişiler için önemlidir. Bunun için diğer kişilerin taktirini ve beğenisini kaybetmelerine yol açacak zorlu kararları almaktan kaçınabilirler.

Öneriler: 

-Kendilerini geliştirmek için hedefler koymalı ve bu hedeflere ulaştığını görmelidir. Bunun için öncelikle çok zorlu olmayan ama kolay da olmayan, çaba gerektirecek ve sonuca çok zorlanmadan ulaşacak hedefler belirlemelidir. Bu yöntem, bir çeşit "kişisel şike"'dir. Ancak, hedeflerine ulaştığını görmek insanları motive eder.

-Hayal dünyasından uzak durmaya, gerçeklere yakın olmaya çalışmalıdır.

-Deneyimlerden ders çıkarmayı bilmelidir.

Fazla iyimser olmak yerine, olayları ve kişileri değerlendirirken pozitif ve negatif unsurları değerlendirmelidir.

-Toplantılar ve iletişim için harcadıkları zamana dikkat etmelidir.

-Zaman kullanımı konusuna dikkat etmelidir.

-Grup içindeyken görüşlerini ortaya koymakta çekingenlikten kurtulacak yöntemler bulmalıdır. Etkileme ve ikna etme konusunda kendilerini geliştirmelidirler.

Destekleyici Kişilik Yapısına Uygun Kariyer Yolları:

Hizmet sektöründe olan işler, eğitim, psikolojik rehberlik, belli bir bilgi birikimiyle sistem kurulması gereken projeler, perakende sektöründe satış, satın alma ve lojistik işleri, turizm, otelcilik, insan kaynakları. 

Kaynak: İş Görüşmesi Aş Görüşmesi Kitabı sayfa:44-45  Yazar: Mehmet Öner

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

 

Başka Bir Anne Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos