9 Aralık 2011 Cuma

Ayrıntıcı Kişilik Yapısı




Özellikleri: Zor işleri yapmak, işleri hatasız ve yüksek kalitede yapmak bu kişilik yapısındaki insanları motive eder. Hedeflerin açık olduğu ve işi bitirmek için rahatça inisiyatif kullanabilecekleri ortamları tercih ederler.

 Olumlu Yönler: Olaylara yaklaşımları analize ve ayrıntılara yönelik olduğundan, yaptıkları işler ve aldıkları kararlar güvenilirdir. Mükemmelin peşinde koşmaya eğilimli olduklarından, onların yaptıkları işler ve elde ettikleri sonuçlar herkesi mutlu edebilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler: İşi hızlı bir şekilde sonuçlandırabilmekle mükemmel çözümü bulmak arasında karar vermekte zorlanabilirler. Bu kişilik yapısındaki insanlar işlerin mükemmel bir şekilde sonuçlandırılmasına büyük önem verdiklerinden, bu tavırlarıyla diğer insanları da kalite konusunda aynı duyarlılığı göstermeleri yönünde etkileyebilirler. Bir önceki profil olan insan odaklı kişilik yapısının aksine; ayrıntıcı kişilik yapısında olan insanlar somut veriler ve sonuçlar üzerinden düşünmeyi tercih ederler. Bu yüzden, duygularının hareketlerine yön vermesine izin vermezler. İş arkadaşlarıyla kurdukları iletişim, yalnızca üzerinde çalıştığı konu üzerinde olacaktır. Bundan dolayı grup ortamlarında, ciddi ve mesafeli biri olarak bilinirler. Böylece genel olarak insan odaklı değil, daha çok iş odaklı biri haline gelirler. İş ve insan dengesini kurmaya önem vermelidirler. Özellikle yönetici konumuna geldiklerinde bu özellik çok işlerine yarayacaktır.

Öneriler:

-Takım çalışmasında beraber çalıştığı kişilere; beklentilerini, işin nasıl ele alınması gerektiği konusundaki düşüncelerini anlatmalıdır.

-Takım üyelerinin yaptıkları işlere gereksiz olarak müdahale etmemeli ve her şeyi kontrol etmeye çalışmamalıdır.

-Karar verme sürecine daha çok insanı katmalı, onların görüşlerini almalıdır.

-İnsanları eleştirirken, sadece somut gerçekleri kullanmamalı. Karışındaki kişilerin bir insan olduğunu; onların duygularının olduğunu unutmamalıdır. İnsanları çabuk kaybedebilir.

-İnsanları eleştirirken "keskin sirke" tavrında olmadan eleştiri yapmalıdır. Bir kişiyle aynı görüşte olmadığında, öncelikle kişiyi gösterdiği gayret için taktir etmeyi denemeli, ardından uygun bir dille görüşüne katılmadığını anlatmalıdır.

Ayrıntıcı Kişilik Yapısına Uygun Kariyer Yolları:
Özellikle ayrıntılı analizler ve hızlı sorun çözüm gerektiren proje çalışmaları, finans, yönetim danışmanlığı, reklam, teknik projeler, bilgi işlem projeleri yönetimi, pazarlama pozisyonları, hukuk hizmetleri.

Kaynak: İş Görüşmesi Aş Görüşmesi Kitabı sayfa 39-41 Yazar: Mehmet Öner

1 yorum:

Adsız dedi ki...

öğretmen oldum :(

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

 

Başka Bir Anne Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos