25 Aralık 2011 Pazar

Sistematik/Planlamacı Kişilik Yapısı



Özellikleri: Sabırlı ve dayanıklı bir kişiliktir. Güven duydukları bir ortamda çalışmak, sistematik kişilik yapısındaki kişileri motive eden en önemli unsurlardan birisidir. İşleri planlayan ve organize eden kişi olmayı tercih ederler. Sistem, prosedür ve görev tanımlarının net olduğu ortamlarda çalışmayı ya da bu sistemleri kuran ekipte yer almayı tercih ederler. Harekete geçmeden önce, konuyla ilgili talimatları almak isterler. Yüksek standartları hedefleyen, mükemmeliyetçi bir yapıya sahiptirler.

Olumlu Yönler: Tutarlı bir performans gösterme eğiliminde olduklarından, uzun süreler detaylı işler üzerinde çalışabilirler.Takım çalışması ve yardımlaşmanın yararlı olduğu görüşüne sahip olduklarından, iyi dinleyici ve takım oyuncularıdır. İçinde bulundukları ortama güven duyduklarında, insanlara karşı daha açık sözlü ve sevecen davranırlar. Bu nedenle zaman ve güvene dayalı dostluklar kurma eğilimindedirler. İşi istenen kalitede sonuçlandırmamak yerine, projenin teslim tarihini geciktirmeyi tercih ederler. Bu nedenle özel yaşamından özveride bulunmaktan çekinmezler. Performanslarda tutarlılık önemli olduğundan uzun süreler boyunca detaylı işler üzerinde çalışabilme yeteneğine sahiptirler.

Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler:  Düzen ve tertip insanı oldukları için, hızlı değişime ayak uydurmakta zorluk çekerler. Değişime  karşı mesafeli ve şüpheli yaklaşırlar. Değişimin kendileri için tehdit oluşturmadığından emin olduklarında bulundukları yere daha yararlı olurlar. Bulundukları konumda kendilerini güvende hissetmezlerse, kişisel konuların tartışıldığı ortamlardan uzak durmaya çalışırlar. İnsanlarla ilişkilerinde, ilk adımın karşıdakinden gelmesini beklerler. Resmi ortamlarda kendi fikirlerini söylemekten çekinebilir veya soru sorulduğunda karşılık vermekte tereddüt edebilirler. İnsan ilişkilerine değer verdikleri halde bazen kendi başına kalmayı tercih ettiklerinden, iş arkadaşları tarafından mesafeli ve ciddi biri olarak algılanilirler.

Öneriler:

-Değişmeyen tek şeyin, değişimin kendisi olduğu bilinciyle hareket ederek, beklenmedik değişimlere karşı esnek ve hazırlıklı olma konusunda kendilerini geliştirmelidirler.

-Sorunlar karşısında yaratıcı çözümler bulmak için sorumluluk almalıdırlar. Yeni, farklı ve değişik şeyleri deneyerek gelişme şansının olduğunu kabul etmelidirler.

-İş yapma yöntemlerini daha etkinleştirmek için, pratik ve daha kestirme yollar araştırmalıdırlar.

-Kullanmak isteyecekleri becerileri uygulayabilecekleri ve geliştirebilecekleri fırsatları kollamalıdırlar. Proje çalışmaları, böyle fırsatlardır.

-Takım ve proje çalışmalarında, kendi görüşlerini daha girişken bir şekilde ifade etmelidirler. Varlıklarını ancak böyle gösterirler.

-Garanticilik elbette güzeldir. Ancak, bazı sorunları çözerken bazı riskleri göze almaktan çekinmemelidir.

-Zaman kullanımına dikkat etmelidir. Zamanı verimli kullanmak için yöntemler geliştirmelidirler.

-Çatışma yönetiminde girişken ve açık olmayı denemelidirler.

Sistematik/Planlamacı Kişilik Yapısına Uygun Kariyer Yolları:

Sistematik yaklaşım ve uzun süreli konsantrasyon gerektiren tüm pozisyonlar, mali işler, mühendislik, üretim, kalite güvence, operasyonel pozisyonlar, lojistik, planlama, tasarım, araştırma, geliştirme çalışmaları, sağlık hizmetleri, ağ yönetimi, yazılım geliştirme. 

Kaynak: İş Görüşmesi Aş Görüşmesi Kitabı sayfa:47-50 Yazar: Mehmet Öner.

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

 

Başka Bir Anne Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos