18 Aralık 2011 Pazar

Diplomatik Kişilik Yapısı


Özellikleri: Sözlü iletişime açık olduğundan, insanlarla iyi iletişim kurma yeteneğine sahiptir. Analitik düşünme tarzına sahip olduğundan, genelde somut verilerle hareket etmeyi tercih ederler. Genelde uyum isteyen bir kişidir. Çatışmadan çekindiği için yapacağı işleri ayrıntılı olarak planlarken, dikkatli ve disiplinlidir.


Olumlu Yönler: Uzman oldukları konularla ilgili bilgi almakta ve bilgilerini sunmakta oldukça başarılıdırlar.

Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler: Sorumlulukların açıkça tanımlandığı, sistem ve süreçlerin belirlenmiş olduğu ortamlarda çalışmayı tercih ettikleri için, karmaşa olan ortamlarda verimsiz ve huzursuz olurlar. Hata yaptığında ve hatası nedeniyle eleştirildiğinde hemen savunmaya geçme eğilimindedir. Bazen detaylara gereğinden fazla daldığından, karar vermede zorluklar çekebilir, bu yüzden de yaptığı işlerin sonuçlarını tekrar tekrar irdelemek zorunda kalabilir. Genelde uyum isteyen bir kişi olduğundan yüz yüze çatışmalardan kaçınır. Sosyal kabullenme ve taktir onlar için önemli olduğundan, başkalarının taktirini ve beğenmesini kaybetmelerine yol açacak zorlu kararları almaktan uzak durabilirler.

Öneriler:
-Karar vermek için ellerinde yeterli veri yoksa, karar vermesine yardımcı olacak pratik yöntemler ve yollar bulmalıdır.
-Eleştiriler karşısında gereğinden fazla duygusal olmamaya çalışmalıdır. Eleştiriyi kişiliklerine yönelik değil, işe ve işin sonucuna yönelik olduğunu düşünmeleri gerekir.

-İşi zamanında ve doğru olarak bitirmek için, pratik yollar bulma konusunda kendilerini geliştirmelidir.

-Çatışma durumlarında dikkatli olmalıdır.

Diplomatik Kişilik Yapısına Uygun Kariyer Yolları:
Genelde finans sektörü ve mali pozisyonlar, eğitimcilik, proje yöneticiliği, uzmanlık getiren satış pozisyonları, teknik uzmanlık gerektiren pozisyonlar, akademik yaşam ve perakende sektöründe satın alma ve lojistik pozisyonları.

Kaynak: İş Görüşmesi Aş Görüşme Kitabı Sayfa:46-47 Yazar: Mehmet Öner

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

 

Başka Bir Anne Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos